Μέτρα αντιμετώπισης ανεργίας των ανειδίκευτων γιατρών

Μέτρα αντιμετώπισης ανεργίας των ανειδίκευτων γιατρών

Αρ. Πρωτ. 5100/15.09.08

Προς Υπουργούς:
- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων


Αντιμέτωποι με την ανεργία βρίσκονται οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας, καθώς μετά την αποφοίτησή τους μεσολαβούν πολλά χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν τις ειδικότητές τους στα νοσοκομειακά ιδρύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία των ιατρικών συλλόγων οι απόφοιτοι γιατροί χρειάζεται να περιμένουν ακόμα και δέκα χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε κάποιο νοσοκομείο. Πιο συγκεκριμένα ειδικότητες όπως η δερματολογία, η μαιευτική-γυναικολογία, η παιδιατρική, η ακτινολογία, η γενική ιατρική, έχουν αναμονή έως και 8 χρόνια. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση για τους γιατρούς που χρειάζεται να παρακολουθήσουν αρχικά γενική παθολογία πριν περάσουν στο εξειδικευμένο μέρος της ειδικότητας που έχουν επιλέξει. Στις περιπτώσεις αυτές οι γιατροί πρέπει να περάσουν από τη χρονοβόρα διαδικασία της αναμονής και για τις δύο ειδικότητες.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου αναγκάζονται οι πτυχιούχοι της ιατρικής να φύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους άμεσα και να έχουν μία επαγγελματική απασχόληση συναφή του αντικειμένου σπουδών τους.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των ιατρικών συλλόγων της χώρας τα ποσοστά ανεργίας των ιατρών στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς φτάνοντας στο 9,5%. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από τα 8.000 μέλη που αριθμεί, περισσότερα από 1.500 είναι άνεργα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ανειδίκευτοι γιατροί.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες ξεκινούν οι γιατροί τις ειδικότητές τους σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας;

- Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προκείμενου να απορροφηθεί ένα μεγάλο ποσοστό ανέργων ιατρών;

Απαντήσεις Υπουργείων